***  internetový časopis nejen pro ženy  ***  *** magazín životního stylu  ***  *** stárnutí je jediný způsob, jak žít dlouho ***

Dnes má svátek:


 
z kysané smetany
jahodojogurtový
ořechový

 

 
bábovky řezy cukroví koláče ostatní

Dorty - dia

Dort z kysané smetany s citrónem
100 g hladké mouky, 10 g ovocného cukru, 10 g umělého sladidla, 10 g kakaového prášku, 40 g margarínu, 1 vejce, 3 citróny, tekuté sladidlo, 6 lžic želatiny, 500 ml kysané smetany, 40 g pomerančového dia džemu.
Mouku, ovocný cukr, sypké sladidlo, kakao, margarín a vejce uhněteme do těsta. Postavíme na 1 hodinu do chladničky. Z 1 citrónu odkrojíme 5 plátků. Uvedeme do varu 100 ml vody s 1 lžičky tekutého sladidla, přidáme plátky citrónu a 3 min. povaříme. Těsto vyválíme, vložíme do rozvírací dortové formy a okraje vytáhneme vzhůru. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 180 C. Upečený korpus necháme vychládnout. Namočíme želatinu, vymačkáme, rozpustíme a smícháme se smetanou. Z citrónů ostrouháme kůru, vymačkáme 4-5 lžic šťávy a smícháme s 1 lžičkou sladidla. Necháme ztuhnout. Upečený korpus potřeme džemem a na něj rozetřeme krém a ozdobíme citrónovými plátky.

Jahodový jogurtový dort
120 g polohrubé mouky, 120 g másla, umělé sladidlo (místo 100 g cukru), 2 vejce, trochu mléka a tuk na vymazání formy. Krém: 500 g jogurtu, 1 sáček želatiny, umělé sladidlo (místo 100 g cukru), 1 šlehačka, 200 g jahod.
Máslo utřeme s umělým sladidlem, zvlášť ušleháme žloutky a zvlášť bílky a vše pak společně s prosátou moukou lehce smícháme a dáme do vymaštěné a vysypané formy upéci. Jogurt osladíme, promícháme s nabobtnalou želatinou (lžičku namočené želatiny necháme stranou) a pevně ušlehanou smetanou. Jogurtový krém rozetřeme na upečený vychladlý korpus, který jsme ponechali v dortovém rámu. Po vychlazení povrch dortu ozdobíme jahodami, které ještě pomažeme rozehřátým zbytkem želatiny.

Ořechový dort
5 vajec, náhradní sladidlo (místo 100 g cukru), 120 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 50 g mletých ořechů, 150 g Dia džemu, 30 g vlašských jader na ozdobu.
Krém: 4 dl mléka, 1balíček kakaového nebo čokoládového pudinkového prášku (40 g), 20 g kakaa, 50 g tuku, nekalorické sladidlo, 1 lžíce rumu.
Poleva: 100 g Dia čokolády, 1 dl smetany ke šlehání.
Z bílků ušleháme sníh, lehce do něj vmícháme žloutky a sladidlo, pak na celou plochu prosijeme mouku a kypřící prášek, přidáme mletá ořechová jádra a vše lehce promícháme. Těsto vlijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, povrch uhladíme a korpus upečeme v málo vyhřáté troubě. Po vychladnutí jej rozkrojíme na tři kola. Spodní a střední kolo potřeme džemem rozmíchaným se dvěma lžícemi vody, potom částí krému a spojíme je. Dort zatížíme prkénkem, necháme několik hodin proležet v chladničce, potom jej polijeme polevou a ozdobíme zbylým krémem a ořechovými jádry.
Příprava krému: V mléce rozmícháme pudinkový prášek a kakao, za stálého míchání je uvedeme do varu a povaříme minutu. Krém vychladíme za častého zamíchání, přidáme změklý tuk, podle chuti sladidlo, rum a ušleháme krém.
Příprava polevy: Čokoládu rozlámeme na malé kousky, vložíme do malého kastrolu, přilijeme smetanu a za stálého míchání na malém plameni nebo v horké lázni připravíme hladkou polevu. Hned ji použijeme.



 

Kam s penězi
Rodinné finance
Postřehy
Životní styl
Péče o tělo
Zdravá výživa
Potravinové doplňky
Civilizační choroby
Rady do života
Domácí rádce
Údržba bytu
Péče o domácnost
Vaříme
DIA
Z kuchyně babiček
Tvorba mladých
Tipy na výlet
Kuriozity
O mém podnikání
O mně
Archiv



spolupráce s
finanční a ekonomické poradenství

webmaster